Αναδεικνύοντας την υφαντική παράδοση: Δύο εργαστήρια στον Δήμο Αστερουσίων Κρήτης

Στη Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων η υφαντική αναπτύχθηκε τόσο ως οικιακή τέχνη, για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας σε ένδυση και οικιακό εξοπλισμό, όσο και ως εμπορική δραστηριότητα.

Σήμερα, στις δεκαέξι περιοχές του Δήμου Αστερουσίων που ασκείται η τέχνη της υφαντικής κατασκευάζονται υφαντά από μαλλί, βαμβάκι, μετάξι και λινό, κυρίως φορεσιές και οικιακός εξοπλισμός (χρηστικός ή διακοσμητικός) με ενυφασμένα ή κεντημένα σχέδια (συμβολικά, γεωμετρικά, εμπνευσμένα από τη φύση).

Η διαδικασία της ύφανσης περιλαμβάνει διάφορα στάδια, από την αρχική συλλογή και επεξεργασία της πρώτης ύλης (κουρά, γνέσιμο, βαφή) ως την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχο ρόλο έχει το στάδιο του αργαλειού –το βασικότερο χειροκίνητο εργαλείο ύφανσης αλλά και το μεγαλύτερο σε όγκο– που κατέχει τον δικό του χώρο στην οικία της υφάντρας.

Στο παρελθόν αποτελούσε στοιχείο ταυτότητας για τα κορίτσια της περιοχής, τα οποία μάθαιναν όλα τα στάδια της τέχνης της ύφανσης από πολύ μικρή ηλικία. Η γνώση που αποκτούσαν τις έκανε περιζήτητες νύφες, γιατί αποκτούσαν καλό όνομα και ως νοικοκυρές και ως υφάντρες. Για να ολοκληρωθεί ένα επιμέρους στάδιο, συμμετείχαν και άλλα μέλη της οικογένειας ή της κοινότητας, μετατρέποντας την εργασία σε κοινωνικό δρώμενο (γλέντι), καθώς τους παρείχε την αίσθηση του «ανήκειν».

Σήμερα τα δύο ενεργά εργαστήρια στους δύο μεγάλους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας των Αστερουσίων επισκέπτονται καθημερινά άνθρωποι από τους όμορους οικισμούς και δήμους, οι οποίοι γνωρίζουν και αγοράζουν προϊόντα από τα εργαστήρια, παρακολουθούν την ύφανση νέων προϊόντων ή ζητούν να μάθουν πώς να υφαίνουν.

Συντάκτριες του Δελτίου:
1. Ευανθία Λιναρδάκη, Kοινωνική Λειτουργός