Αμπελοοινικές Παραδόσεις της Σάμου

Η καλλιέργεια του αμπελιού στη Σάμο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία, την παράδοση, τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Η σύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με την κοινωνική, οικονομική και χωροταξική δομή του νησιού είναι άρρηκτη και διαρκής. Για κάθε οικογένεια, θεωρείται αναγκαία και επιβαλλόμενη από έναν άτυπο «κοινωνικό κώδικα» η διατήρηση και καλλιέργεια του πατρογονικού αμπελώνα ακόμη και ως παράλληλη οικονομική δραστηριότητα.

Στο 95% των εκτάσεων καλλιεργείται το Μοσχάτο Σάμου, από το οποίο παρασκευάζονται ποιοτικοί οίνοι με παγκόσμια καταξίωση. Το Μοσχάτο Σάμου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες οινοποιίας και η παραγωγή του υπάγεται σε καθεστώς Π.Ο.Π. Σάμος (Samos).

Η μακρά ιστορία της αμπελουργίας στη Σάμο έχει συντελέσει στη δημιουργία ενός μοναδικού αμπελοοινικού πολιτισμού που διασυνδέεται με τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό πολιτισμό και τα παραδοσιακά κέντρα του (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά.). Αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες στήριξης της τοπικής κοινωνίας, τόσο μέσω της παραγωγής αμπελοοινοικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όσο και ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του σαμιακού τοπίου, στο οποίο δεσπόζουν οι αναβαθμίδες.

Συντάκτες του Δελτίου:

1. Γιάννης Σκούτας, Πρόεδρος ΕΟΣ Σάμου,